Kortare uppdrag

Medförfattare | Fontana media 2022

Biskopsboken ”Brev i brytningstider”, inbjuden som en av fyra medkribenter (tema: samhälle, människorätt) i biskop Bo-Göran Åstrands s.k. herdabrevsbok. Utgiven 8/2022.

Medförfattare (audiodrama) | Helsingfors, 2021

Audiodramat ”Mordet på Laura Marklund – en historia om våld”, tillsammans med Monika Fagerholm. Regi: Ulrika Bengts. Utgivning 25.12.2021 på Svenska Yle.

Medförfattare | WSOY 2021–2022

Biografin Naisvankien pomo, med Kaisa Tammi.

Författare | WSOY & Förlaget, 2019–2020

Den faktabaserade True Crime-boken Kovat kadut / Hård mot de hårda (oktober 2020).

Översättning | 11/2016

Textning till svenska, filmen Tästä tuli kotimme (premiär i Trollhättan 6.12 2016)

Pjäsförfattare | Helsingfors, hösten 2016

Pjäsen Mammas flicka, som är skriven för skådespelaren Linda Zilliacus, har premiär på Lilla Teatern i Helsingfors den 6 april 2017.

Researcher | Kiasma / Meeri Koutaniemi, hösten 2016

Researcher till den interaktiva infografik om världens flyktingsituation som sammanställdes av Sami Valtere i anslutning till fotografen Meeri Koutaniemis och redaktören Arman Alizads utställning ”After the Turmoil” (Kiasma ht 2016– vt 2017). Grafiken publicerades också i Helsingin Sanomat, och utformningen belönades 2017 i den globala branschtävlingen Best of Digital Design.

Svenska teatern | Helsingfors, Finland
Pjäsförfattare 2013–14

Researcher och medförfattare till pjäsen Kvinna till salu, som visades våren 2014. Året därpå åkte pjäsen, som baserar sig på verkliga historier om sexuellt relaterad människohandel, på skolturné i hela Svenskfinland. I pjäsen ingick en 24 sidor tjock faktapamflett som åskådarna fick med sig, som jag ensam producerade och ansvarade för.

Kulturfonden Sverige Finland, vintern 2015

Skribent till merparten av texterna i årsboken för 2015.

Föredrag, föreläsningar, debattmoderator | fortgående

Bistår regelbundet olika organisationer med muntliga inlägg om ämnen som främst tangerar människorätt, mänskliga konsekvenser av politiska linjedragningar etc. Ett exempel på ett tvåspråkigt inlägg var det öppningsanförande som jag höll på höstens seminarium om hatprat i Finland. Rubriken på föreläsningen var Pakolaistulva nimeltään Shabana, Fatuma, Mohammed …  och den knappt en timme långa sekvensen hittas som en del av den streamade helheten via denna länk.

Yle AamuTV | Helsingfors, Finland
Debattör 2010–2014

Medverkade regelbundet i den finska direktsända fredagspanelen Jälkiviisaat (De efterkloka) på TV1.

Sveriges Radio / Expressen m.fl.| Sverige + Finland
Debattör / reporter / moderator 2008–

Under åren otaliga engagemang som debattör, frilansreporter, kommentator m.m. för olika svenska medier, bland dem Annika Lantz, samt P1. Vid stora nyhetshändelser i Finland har jag assisterat ett antal svenska medier, samt vid behov kommenterat aktualiteter i direktsändningar.

Schildts bokförlag | Helsingfors, Finland
Författare 2000

Tillsammans med journalisterna Staffan Bruun och Göran Ek författare till boken Mitt Helsingfors. Boken översattes till finska och engelska och en stor upplaga köptes upp av Utrikesministeriet, som delade ut den som gåva till gäster under kulturhuvudstadsåret.

Söderströms bokförlag | Helsingfors, Finland
Författare 2013

Text om sorg i antologin Naken, sammanställd av Mikaela Sonck.

Svenska Yle Radio X3M | Helsingfors, Finland
Kolumnist 1998–2000

Veckokolumnist i Radio X3M under två år.

Utrikesministeriet | Helsingfors, Finland
Högskolepraktikant / Avdelningen för press och kultur 1996

Sommarjobb där jag självständigt planerade och verkställde program för utländska kulturjournalister som besökte sommarevenemang i Finland. Blev också tansvarig för de kulturella pressöversikter som skickades till de finländska ambassaderna ute i världen.

Sammelsurium komprimerat | Finland

Kolumnist

Har skrivit kolumnkommentarer om aktuella teman för ett flertal organisationer. Bland dem Amnesty, nordiska Marthaförbundet, Svenska Yle och tidningen Språkbruk.

Gäst i tv-sändningar

Under åren har jag deltagit i en rad program både som intervjuobjekt och kommentator. Bland dem kan nämnas Yles Viimeinen Sana, Svenska Yles nyheter (olika teman), A-Studio och Efter Nio. Tillsammans med svenska Maria Wetterstrand kan jag också titulera oss ”världshistoriens första segerduo” i frågesporttävlingen På resande not på FST5.

Producent / journalist / handledare / översättare / föreläsare 1991–

Under studietiden producerade jag fyra tv-dokumentärer som sändes i finländsk tv. Teman bl.a. ett personporträtt om författaren Monika Fagerholm samt rasismen i Helsingfors. Jag har under åren som nyhetsreporter fungerat som handledare för journalistpraktikanter och översatt texter till både bokförlaget WSOY, olika ministerier, Journalistförbundet m.fl.

De senaste åren har jag aktivt medverkat som moderator, debattör och föreläsare vid olika organisationers evenemang som handlat om människorätt, minoriteter och rasism. Jag har också suttit i ett antal paneler framför publik och diskuterat allt från journalistik och samhällsutveckling till EU:s flyktingpolitik och fattigdom.

Förtroendeuppdrag

Tankesmedjan Magma | Helsingfors, Finland

Styrelseledamot 2016 – 2018

Kulturministeriet | Helsingfors, Finland

Sakkunnig i nämnden för kulturtidskrifter som årligen delar ut statligt stöd till landets kulturtidskrifter, 2014 – 2016

Teater Viirus | Helsingfors, Finland

Styrelseledamot, 2015 ­– 2017

Argh! Modersmålsföreningens kolumntävling för unga

En av tre domare i den årliga skrivtävlingen för unga gymnasieelever i Svenskfinland, sedan 2013.

Yttrandefrihetsorganisationen VIKES

Helsingfors journalistförenings representant i Vikes styrelse, 2014–16. Vikes arbetar med yttrandefrihet och utvecklingsarbete i länder, där pressfriheten inte är självskriven.